costa coffee angielski smak

Poranny rytuał u wielu osób wygląda bardzo podobnie. Chwila spokoju i zebrania myśli z kubkiem aromatycznej kawy w dłoni, staje się nieodzownym elementem, bez którego ciężko się obejść. Odpowiednia dawka kofeiny daje energię oraz siłę do działania. Warto więc wybierać tylko najlepsze ziarna, takie jak Costa Coffee. Wyjątkowe i niepowtarzalne nuty smakowe zabiorą Cię w podróż, którą z pewnością na długo zapamiętasz.

Kto jest właścicielem Costa Coffee?

Costa Coffee to jedna z największych i najbardziej rozpoznawalnych sieci kawiarni na świecie. Jej historia sięga 1971 roku, kiedy to włoscy bracia Sergio i Bruno Costa zaczęli dostarczać kawę do londyńskich kawiarni i firm cateringowych. Prawdziwy przełom nastąpił w 1978 roku, gdy panowie otworzyli swoją pierwszą kawiarnię przy Vauxhall Bridge Road w Londynie. Od tego czasu stale się rozwijali, budując swoją markę. Dziś firma posiada ponad 3000 kawiarni w 30 krajach, co czyni ją największą siecią w Wielkiej Brytanii. W kontekście światowym mieści się na drugiej pozycji.

Jednym z najważniejszych elementów, który wyróżnia firmę na rynku, jest dbałość o jakość oraz etykę w swojej działalności. Costa współpracuje tylko z dostawcami, przestrzegającymi standardów i dbającymi o środowisko. Swoje produkty pozyskują wyłącznie z certyfikowanych plantacji, zgodnych z zasadami Rainforest Alliance. Takie postępowanie sprawia, że osoby pracujące przy pozyskiwaniu ziaren, jak również ich rodziny, mają zapewnioną opiekę lekarską oraz edukację. Dzięki temu firma przyczynia się do ochrony lasów deszczowych, udowadniając przy tym Klientom, że dobro planety oraz innych osób jest dla niej bardzo ważne.

Obecnie właścicielem Costa Coffee jest Coca Cola Company. Co więcej, niedawno firma ogłosiła współpracę z Lagardère Travel Retail zgodnie z czym obejmie on masterfranczyzę w Polsce i na Łotwie. Celem tego zabiegu jest dalsze rozwijanie marki.

Kto produkuje Costa?

Wszystkie kawy Costa Coffee znajdujące się w ofercie sklepkawa.pl produkowane są w palarni w Wielkiej Brytanii.

Pierwotnie znajdowała się ona przy Old Paradise Street, jednak w 2017 roku została przeniesiona do Basildon. Jest to miejscowość nieopodal Londynu, do której rocznie trafia około 48 000 ton ziaren. Jak łatwo się domyślić sam budynek również jest potężny, a jego zbudowanie kosztowało 38 mln funtów. Co roku w Basildon prowadzone są szkolenia dla baristów, którzy chcą poznać tajniki kawy i dowiedzieć się o niej jeszcze więcej.

Jaka kawa w Costa Coffee?

Kawa to wyjątkowy napój, który zaskakuje smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem. Warto więc przyjrzeć się bliżej gatunkom ziaren oferowanym przez Costa Coffee, a są to Arabica i Robusta.

Kiedy po raz pierwszy zbliżysz swoje nozdrza do filiżanki z gorącą kawą Arabica, poczujesz intensywny aromat ziaren kawy, które wyraźnie wyczuwalne są w zapachu. To właśnie one tworzą perfekcyjną harmonię smaków, dzięki czemu poczujesz nuty owocowe, kwiatowe oraz słodkie akcenty idealnie ze sobą balansujące. W trakcie pierwszego łyku odkryjesz połączenie subtelnej kwasowości i łagodnej goryczki.

Kawa Arabica to prawdziwe arcydzieło natury, której delikatność, aromat i bogactwo smakowe zaskakują nawet najbardziej wymagających koneserów. Pochodzi z Etiopii, a uprawia się ją głównie w Kolumbii, Brazylii, Kostaryce oraz Kenii.

Uprawa kawy Arabica wymaga wiele pracy i uwagi. Roślina ta musi rosnąć na odpowiedniej glebie oraz w dobrym klimacie, aby uzyskać pełnię swojego smaku. Należy zapewniać jej również nawodnienie, by wytworzyła duże, soczyste owoce.

Najprostszą metodą zbioru jest Picking, czyli wielokrotne obchodzenie plantacji w celu ręcznego pozyskiwania dojrzałych owoców. Pozwala to na selekcję ziaren, co ma szczególne znaczenie w przypadku segmentu speciality. Można również wykorzystać sposób potrząsania gałęziami. Problem polega jednak na tym, że zrzucane są zarówno dojrzałe, jak i jeszcze niedojrzałe owoce. W przypadku dużych plantacji używane są specjalne maszyny. Po zebraniu ziarna są suszone, a następnie prażone. Ten proces jest bardzo istotny dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu.

Kolejnym gatunkiem, który musimy wziąć pod lupę, jest Robusta zwana kawą kongijską. Wywodzi się z Ameryki Subsaharyjskiej i została odkryta niedawno, bo w XIX wieku. Uprawia się ją w Afryce, Brazylii czy Indiach, czyli wszędzie tam, gdzie pozwalają na to warunki atmosferyczne.

Robusta jest bardziej odporna na choroby i szkodniki niż wspomniana wcześniej Arabica. Wszystko przez fakt, że posiada ona więcej kofeiny, która nie tylko pobudza nasz organizm, ale jest także naturalnym pestycydem kawowca. Plantacje tej rośliny znajdują się na dużo niższej wysokości, są również bardziej tolerancyjne na wahania temperatur oraz wilgoć.

Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, Robusta znana jest z mocniejszego smaku i intensywności. Wyczuć w niej można jednak nuty orzecha i czekolady, które przełamują goryczkę.

Robusta wykorzystywana jest do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz w mieszankach z kawą Arabica, jak to ma miejsce w niektórych produktach Costa Coffee. Jest to związane z tym, że ze względu na swoją wytrzymałość i intensywność smaku, doskonale uzupełnia słodkawe nuty swojej siostrzanej kawy, tworząc wyjątkową mieszankę.

Na koniec warto wspomnieć, że Costa Coffee oferuje kawę ziarnistą, mieloną oraz kapsułki, w których zawarta jest głębia aromatu. Dzięki temu niezależnie od urządzenia oraz preferencji zarówno w biurze, jak i domowym zaciszu możesz cieszyć się niesamowitym napojem.

Nie czekaj dłużej i spróbuj wyjątkowej kawy Costa Coffee już dziś. Odkryj angielski smak w Twojej filiżance i poczuj się jak na słynnej londyńskiej ulicy. Nasze ziarna z pewnością zrobią wrażenie na podniebieniu, umilając każdy dzień.