Kiedy wybierzemy się do kawiarni na pyszną kawę, zostaniemy zasypani licznymi pozycjami z menu. Po dłuższej chwili wybór pada na Mocha. Otrzymujemy espresso z czekoladą i spienionym mlekiem. Napój jak najbardziej dopasowany do wielu gustów a szczególnie tych lubiących słodki smak czekolady. W kawiarniach możemy również spotkać się z różnorodną nomenklaturą tj. Mocha i Mokka. Jest to jednak ta sama kawa wykonana w ten sam sposób.
Skąd się wzięła Mokka?
Początkowo Mokka nie miała nic wspólnego z kawą z dodatkiem czekolady. Nazwa Mocha pojawiła się dopiero w 1773 roku. od bardzo popularnej odmiany kawy eksportowanej z portu w Jemenie Al Mokha. Był to port eksportujący w XVIII czarne złoto na cały Półwysep Arabski. Z tego miasta pochodzi również prawdziwa odmiana kawy wykorzystywanej do parzenia Mokki. Na chwilę obecną są to jednak niewielkie ilości, więc cena jest oczywiście bardzo wysoka. Aktualnie można zastąpić kawę z Jemenu innymi podobnymi i równie dobrymi odmianami. Można do nich zaliczyć kawę Lavazza Oro, z której tworzy się równie dobre espresso o wyjątkowym smaku i aromacie, a co najważniejsze w bardziej przystępnej cenie.
Dlaczego Mocha to połączenie kawy z czekoladą?
Sama odmiana kawy Mokka ma wyrazisty czekoladowy posmak, jednak postanowiono dodać do espresso czekolady. Można stwierdzić, że obecna kawa Mocha to połączenie kawy latte z syropem czekoladowym czy też sproszkowaną czekoladą. Nazwa może mieć również pochodzenie amerykańskie, gdzie oznaczała komercyjny napój. Jednak jak dotąd mokka to po prostu kawa z mlekiem i czekoladą.
Jak przygotować dobrą Mochę w zaciszu domowym
Należy przygotować 50 ml kawy Lavazza Oro, podgrzać mleko i wrzucić do niego kostki czekolady. Mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia. Ostatecznie wlewamy płynną czekoladę do wysokiej przeźroczystej szklanki i dodajemy powoli przygotowane espresso. Mieszamy aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Dla dekoracji można ozdobić Mochę spienionym mlekiem oraz tartą czekoladą.