Większość z nas rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy. Jedni robią to dla przyjemności, inni z przyzwyczajenia. Większość jednak przyrządza ją, by z rana pobudzić swój organizm do działania. Siedząc w kawiarni często wybieramy popularne espresso, gdyż prawdopodobnie nie kojarzymy innych, również intensywnych rodzajów tego napoju. Spoglądając na nazwę Americano najczęściej mamy pustkę w głowie. A to nic innego jak łagodniejsza wersja słynnego espresso, które warto spróbować.
Trochę historii
W świecie krążą trzy wersje tego jak powstała kawa Americano. Pierwsza głosi, że powstała ona dzięki amerykańskim żołnierzom, którzy stacjonowali w Europie podczas II Wojny Światowej. Dolewali oni wody do włoskiego espresso, by jego smak był łagodniejszy, gdyż dla nich było za mocne do wypicia. Tak właśnie powstał ten rodzaj kawy. Druga zaś mówi, że kawa ta powstała we Włoszech dzięki turystom z USA. Podobno tamtejsze klasyczne espresso nie przypadło do gustu większości turystom i poprosili oni o rozcieńczenie go wodą. Trzecia z kolei historia głosi o Amerykankach, którym nie pasowała konsystencja oraz smak włoskiego espresso, dlatego postanowiły o jego rozcieńczeniu wodą, dzięki czemu uzyskały one kawę bardzo zbliżoną do tej pitej w domu.
Kawa Americano
Kawa Americano jest czarną kawą, która powstała w wyniku połączenia włoskiego espresso i gorącej wody. Jest zatem łagodniejszą wersją kawy espresso. Charakteryzuje się czarną barwą, dużą intensywnością oraz wspaniałym aromatem. Przygotowywana jest na pojedynczym bądź podwójnym espresso. Można ją zaparzyć na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że filiżankę uzupełnia się najpierw wodą, a następnie bezpośrednio do niej wlewa espresso. Drugi zaś opiera się na wlaniu pojedynczego lub podwójnego espresso, a dopiero później uzupełnieniu szklanki bądź filiżanki gorącą wodą. Według baristów najwłaściwszy jest ten pierwszy sposób polegający na uzupełnieniu dużej filiżanki w ¾ objętości gorącą wodą, a pozostałą część przygotowanym espresso. Przyjęte jest też, że właściwa objętość tego rodzaju kawy powinna mieścić się w granicach od 25 do 470 ml.
Kawę Americano można wykonać samemu w domu. Przyda się duża szklanka bądź filiżanka, woda oraz kawa. Idealnie sprawdzi się tutaj espresso z kawy Dallmayr. Dzięki zróżnicowanym rodzajom tej kawy każdy znajdzie coś dla siebie aby stworzyć niepowtarzalną i aromatyczną bazę pod Americano.