Jest smaczna i zdrowa. Wykorzystujemy ją zazwyczaj w kuchni, jednakże sprawdza się także doskonale w kosmetyce. To właśnie dzięki walorom zdrowotnym i smakowym cieszy się niezwykłą popularnością. O czym mowa? Oczywiście, że o marchewce! Warto korzystać z dobroci, które nam oferuje.
Marchewka w kuchni
Marchewka jest rośliną z rodziny selerowatej. Oznacza to, że jej częścią jadalną jest korzeń. Okazuje się, że powinniśmy ją spożywać nie tylko ze względów smakowych. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie ugotowania obiadu bez jej dodatku. I bardzo dobrze, bo marchewka nie może być pomijana w naszym menu.
Marchewka – właściwości
Marchew ma wiele cech zdrowotnych i leczniczych. Ponadto posiada stosunkowo niską cenę, dzięki czemu każdy może korzystać z jej dobrodziejstw. Marchewka zawiera wiele witamin i minerałów, które poprawiają stan zdrowia. Są to m.in: wit. A, C, B1, B2, B3, B6, E, K, wapń, magnez, cynk, kwas foliowy. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych marchew wpływa na:
– pomoc w profilaktyce cukrzycy typu II – marchew reguluje gospodarkę cukrowo-insulinową, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i diabetycy mogą ją spokojnie spożywać
– poprawne działanie układu nerwowego
– walkę z takimi chorobami jak miażdżyca, zaćma, nowotwory – możliwe jest to dzięki produkcji przez marchew antyoksydantów
– obniżenie bólu oraz krwawienia miesiączkowego u kobiet
– pozytywny wygląd skóry – składniki odżywcze z marchewki poprawiają koloryt skóry, zapobiegają powstawaniu łupieżu, chronią przed skutkami opalania, stymulują produkcję kolagenu.