Będąc w Chorwacji, poznając jej kulturę, uroki oraz liczne atrakcje i zabytkowe miejsca, które zapadną nam w pamięć do końca życia, warto też skosztować kilku tradycyjnych dań, które wzbogacą nas również kulinarnie oraz pozwolą poznać kulturę Chorwacji od podszewki, gdyż jedzenie jest zawsze czymś więcej niż uzupełnieniem kalorii. Jedzenie w każdym zakątku świata trochę się od siebie różni i warto skosztować chociaż jedno z regionalnych dan każdego miejsca.
Dania mięsne
Burek z mięsem, szpinakiem oraz białym serem to jedno z tradycyjnych, ale także bardzo pospolitych dań występujących w Chorwacji. Jest utożsamiane z naszym polskim kebabem z którym mamy styczność na co dzień i tak samo Chorwaci podchodzą burki.
Mielone mięso w postaci paluchów z grilla. Smakuje podobno lepiej niż wygląda, a to dla jedzenia najczęściej bardzo duży plus. Świetny smak mięsa, które jest najczęściej podawane w bułce, frytkami lub z ryżem sprawia, że jest to jedzenie w Chorwacji, którego nie możesz przegapić.
Owoce morza
Chorwackie przysmaki to nic innego, jak owoce morza. Małże, ośmiornice i ostrygi, które uznawane są za jeden z afrodyzjaków powinny być głównym punktem w menu każdego turysty. Owoce morza, które znajdujemy w chorwackich restauracjach przekonają nawet największego oponenta tego typu jedzenia.
Dorada z grilla. Uznaje się ją za najsmaczniejszą rybę, którą możemy znaleźć w chorwackich restauracjach oraz jadalniach. Zalety? Mało ości oraz fantastyczny smak, który rekompensuje ewentualnie napotkane ości.