Zdrowie człowieka jest w jego brzuchu – to coraz częściej powtarzane twierdzenie nie jest zwykłym chwytem reklamowym, to fakt zbadany i potwierdzony naukowo. W jelitach znajduje się zdecydowana większość komórek odpowiedzialnych za układ odpornościowy człowieka. Pożyteczne bakterie jelitowe – probiotyki, zapewniają układowi odpornościowemu odpowiednie warunki do funkcjonowania.
Naturalne probiotyki warte poszukiwań
Kiedyś, gdy żywność konserwowano w sposób naturalny, bakterie probiotyczne były we wszystkich niemal produktach. Pestycydy, konserwanty a przede wszystkim antybiotyki dodawane do żywności niszczą wszystkie bakterie, również te pożyteczne. Pasteryzacja, jako doskonała metoda na przedłużenie trwałości jedzenia, pozbawia żywność wszystkiego co cenne – probiotyków Gdzie więc należy poszukiwać żywności zdrowej, która dostarczać będzie organizmowi probiotyki oraz niezbędne do ich odżywienia prebiotyki? Wszystkie nieprzetworzone produkty zbożowe, kiszone warzywa, niepasteryzowane mleko i jego przetwory to źródło zdrowych bakterii jelitowych.
Probiotyki naturalne w diecie codziennej.
Włączenie produktów zawierających probiotyki do codziennej diety nie wymaga ani poświęceń, ani dodatkowych nakładów. Kiszonki można robić samemu w domu, a zakup bio pieczywa, kasz, makaronów z pełnego przemiału oraz mlecznych wyrobów nie poddanych pasteryzacji nie jest trudny – większość sklepów ma stoiska ze zdrową żywnością. Czynnikiem niezbędnym do zapewnienia probiotykom dobrych warunków do rozwoju jest ograniczenie spożywania cukrów. Nadmiar cukrów powoduje znaczny wzrost różnego rodzaju grzybów, które są wrogami probiotyków i działają na nie niszcząco.