czarnuszka

Wiadomo nie od dziś o licznych właściwościach leczniczych czarnuszki. Już od tysięcy lat wykorzystywana w terapiach roślinnych. Jej drogocenne właściwości docenił sam Hipokrates. Aktualnie czarnuszka wykorzystywana jest to potraw w formie naturalnych ziarenek oraz w wersji przetworzonej jako olej z czarnuszki. Wspomniany olej wytwarzany jest w procesie tłoczenia na zimno dzięki czemu zachowuje się właściwości prozdrowotne.

Pochodzenie czarnuszki

Czarnuszka siewna to roślina zaliczana do rodziny jaskrowatych. Znana jest pod różnorodnymi nazwami takimi jak kolędra siewna, kmin czarny czy kminek egipski. Swoje pochodzenie wywozi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Występuje głównie na obszarach suchych subtropikalnych i umiarkowanych. Czarnuszka uprawiana jest również w Polsce. Jest to roślina jednoroczna miododajna mająca swoje kwitnienie w okresie od czerwca do września.

czarnuszka

Sama roślina posiada niebieskie lub białe kwiaty z błękitnym unerwieniem i seledynowymi końcówkami. Natomiast owoce czarnuszki to całkowicie zrośnięte ze sobą mieszki zawierające czarne trójgraniaste nasiona.

Właściwości czarnuszki

Na podstawie licznych badań udało się udowodnić naukowo iż olej z czarnuszki posiada drogocenne właściwości zdrowotne. Olej zawiera bowiem bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 6 oraz omega 9. Ponadto tłoczona na zimno czarnuszka zawiera w sobie flawonoidy, alkaloidy, saponiny oraz jest źródłem tymochinon, a także witamin (A, E, F, B1, B3, B6) oraz minerałów (Fe, Zn, P, K, Cu).

Na co oddziałuje olej z czarnuszki

Różnorodny skład witamin a także minerałów sprawia, że olej z czarnuszki pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Ponadto czarnuszka wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Dzięki codziennemu spożywaniu oleju z czarnuszki można w łatwy sposób wspomóc siły obronne organizmu. Warto o tym pamiętać w okresach jesiennych i zimowych gdy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia, grypę oraz infekcje.

Co może nam dać spożywanie czarnuszki?

Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie czarnuszki w formie naturalnej czy też oleju możemy być pewni, że poprawimy sobie tym sposobem układ krążenia a także wspomożemy utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Czarnuszka poprawia także działanie układu pokarmowego oraz moczowego. Co ciekawe olej z czarnuszki dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fosfolipidów może wspierać procesy zapamiętywania i uczenia się. Zwiększa także odporność na stres.