gluten

Nietolerancja glutenu w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Co ważne jednak, do diety bezglutenowej stosują się głównie osoby, które wcale nie są uczulone na tenże składnik.

Jak to więc jest: czy gluten można spożywać? Jeśli nie, to kto powinien w istocie stosować się do diety typu glutenfree?

Czym jest celiakia?

Przede wszystkim należy wspomnieć, że nietolerancja glutenu, czyli białka obecnego w życie, jęczmieniu, owsie czy pszenicy to inaczej celiakia. Chorzy nie mogą jeść więc wszystkiego, co posiada tenże składnik. Mowa tutaj o chlebie, ciastkach, parówkach, jogurtach, cukierkach, a nawet pasztetach i niektórych lekach.

Wiele osób jednak uważa, że nie toleruje glutenu, a co za tym idzie – stosuje dietę glutenfree. Większość jednak w istocie nie jest chora i nie musi unikać tego składnika. Mówi się również, iż gluten jest niezdrowy i źle wpływa na zdrowie każdego człowieka, nie tylko osób nietolerujących to białko.

Mimo to, całkowita eliminacja glutenu nie jest wskazana. Powszechna opinia, jakoby gluten szkodził pojawiła się już około 50 lat temu. Mimo to, należy wspomnieć, że spożywanie jego w ilościach nadmiernych może być szkodliwy nawet dla tych, którzy nie mają żadnych problemów z jego tolerancją.

Odpowiadając więc na najważniejsze pytanie, czy białko można spożywać, należy potwierdzić. Jednocześnie jednak warto przestrzec przed dużymi ilościami. Wystarczy odpowiednio zwrócić uwagę na to, czy gluten nie zajmuje zbyt wysokiego miejsca w naszej diecie, a jeśli tak, to należy go jedynie ograniczyć, ale nie całkowicie eliminować.