Picie herbaty dla jednych to rytuał, dla innych nic nie znacząca czynność powtarzana kilka razy dziennie. Papierowe torebki moczone we wrzątku zakupione w tanich sieciówkach tak się mają do prawdziwej herbaty. jak sposób przygotowywania napoju z nich ma się do japońskiego rytuału herbaty. Istniejący i pielęgnowany od XII wieku rytuał to nic innego jak oddanie hołdu herbacie, którą Japończycy uważają za napój życia. I chyba nie bez powodu, wszak średnio żyją najdłużej ze wszystkich nacji zamieszkujących Ziemię.
Zielona moc niech będzie z Tobą!
Do rytuału używa się zielonej herbaty matcha. To gatunek herbaty, która różni się od innych sposobem hodowli. Krzewy matchy nie dorastają w pełnym słońcu – kilka tygodni przed obrywaniem listków rośliny osłaniane są specjalnymi matami. Liście tracą intensywny ciemny kolor zieleni – z braku światła pędy stają się delikatniejsze i wybarwiają się na kolor jasnozielony. Zerwane listki są suszone a następnie mielone na proszek.
Matcha ceniona jest za zawartość ponad stu antyoksydantów oraz pokaźny zestaw witamin i minerałów. Zaparzana długo (5-8 minut) ma działania relaksujące. Po krótkim parzeniu działa pobudzająco i orzeźwiająco – zdecydowanie bardziej niż filiżanka kawy.
Jak parzyć machę?
Parzenie zielonej herbaty matcha wymaga posiadania miseczki, pędzla do mieszania, czajnika na wrzątek. Łyżeczkę herbaty wsypuje się do miseczki – można ją przesiać przez sitko, aby nie było grudek. Proszek zalewa się wrzątkiem o temperaturze nie większej jak 80 stopni i miesza energicznie w miseczce za pomocą pędzla. Mieszanie można zakończyć, gdy na powierzchni płynu pojawi się pianka.
Oprócz podstawowego zastosowania herbaty matcha, jakim jest przyrządzanie napoju, stosuje się ją w kuchni jako dodatek do potraw, na przykład do ciast. Wypieki zawierające matchę mają piękny kolor i ciekawy smak, ale wysoka temperatura pieczenia niszczy większość cennych składników.